Ολοκληρωμένος οδηγός προώθησης των βιβλίων σας

Η προώθηση ενός βιβλίου στη σημερινή εποχή είναι πραγματική πρόκληση, ειδικά όταν το βάρος πέφτει στον ίδιο το συγγραφέα του. Για να γίνει ένα βιβλίο επιτυχημένο δεν αρκεί η απλή διαφήμιση. Χρειάζεται ολοκληρωμένη στρατηγική και υποστηρικτικές ενέργειες, που στοχεύουν στη δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης με τους αναγνώστες. Εάν σας ενδιαφέρει σοβαρά η προώθηση του βιβλίου σας, ακολουθήστε τις καλύτερες πρακτικές και αποφύγετε τα πιο συνηθισμένα λάθη. Διαβάστε όλες τις σχετικές λεπτομέρειες στο κείμενο που ακολουθεί…

 

Η προώθηση των βιβλίων στην εποχή της αυτοέκδοσης

Ο κόσμος της αυτοέκδοσης είναι συναρπαστικός: Προσφέρει τη δυνατότητα στους ανεξάρτητους συγγραφείς να κάνουν γνωστό το έργο τους σε ένα ευρύ αναγνωστικό κοινό, να κερδίσουν την αναγνώριση και την καταξίωση και, ιδανικά, να αποκτήσουν ένα καλό εισόδημα από τη συγγραφική τους δραστηριότητα.

Ο δρόμος της επιτυχίας όμως, στην πραγματικότητα, δεν είναι καθόλου εύκολος. Η παραγωγή των βιβλίων σήμερα είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη εποχή, με αποτέλεσμα οι αναγνώστες να γίνονται περισσότερο απαιτητικοί και επιλεκτικοί. Πλέον, κάθε συγγραφέας πρέπει να διεκδικήσει τον περιορισμένο ελεύθερο χρόνο των αναγνωστών, για να διαβάσουν το βιβλίο του. Εάν μάλιστα διαθέτει το βιβλίο έναντι κάποιου αντιτίμου, πρέπει να διεκδικήσει (εκτός από το χρόνο) και τα χρήματα του αναγνωστικού κοινού.

Σε μια εποχή, όμως, όπου όλοι έχουμε εύκολη πρόσβαση σε μια πληθώρα ελεύθερων αναγνωσμάτων (δωρεάν ebooks, άρθρα σε blogs, free press κλπ.) είμαστε διατεθειμένοι να ξοδέψουμε τα χρήματά μας ή να αφιερώσουμε το χρόνο μας, μόνο σε ό,τι μας φαίνεται εξαιρετικά ενδιαφέρον ή χρήσιμο, και μόνο εάν αυτό καταφέρει να πέσει στην αντίληψή μας, με κάποιον τρόπο.

Στην εποχή μας, λοιπόν, ένα βιβλίο, ακόμα και αν έχει εξαιρετικό περιεχόμενο, κινδυνεύει να παραμείνει για πάντα άγνωστο, θαμμένο κάτω από χιλιάδες άλλους τίτλους. Χρειάζεται, συνεπώς, ολοκληρωμένη και στοχευμένη προώθηση για να καταφέρει να βγει στην επιφάνεια και να κεντρίσει το ενδιαφέρον του κοινού, στο οποίο απευθύνεται. Στον κόσμο της αυτοέκδοσης, ο ίδιος ο συγγραφέας παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προώθηση του βιβλίου του και μπορεί να το οδηγήσει στην επιτυχία, αρκεί, βέβαια, να έχει τη διάθεση, την ικανότητα και την κατάλληλη βοήθεια.

Ποιές είναι, λοιπόν, οι ενέργειες που πρέπει να ακολουθήσετε ως συγγραφέας για να προωθήσετε αποτελεσματικά τα βιβλία σας;

 

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά…

Ο κύριος στόχος της προώθησης είναι να φέρει σε επαφή το βιβλίο σας με όσο το δυνατό περισσότερους δυνητικούς αναγνώστες. Και μάλιστα όχι τυχαίους αναγνώστες, αλλά εκείνους που θα ενδιαφέρονταν πραγματικά για τη θεματική του βιβλίου σας. Εδώ όμως χρειάζεται προσοχή: Η έκθεση του βιβλίου σε ένα μεγάλο αριθμό αναγνωστών θα οδηγήσει πιο γρήγορα στην επιτυχία του, μόνο εάν το βιβλίο έχει συνολικά μια επαγγελματική εικόνα και το περιεχόμενό του έχει πραγματική αξία. Το αποτέλεσμα της προώθησης ενός βιβλίου με φτωχό περιεχόμενο ή πρόχειρη εικόνα θα είναι απλώς να επιταχυνθεί η αναπόφευκτη αποτυχία του. Κατά συνέπεια, η προώθηση του βιβλίου σας πρέπει να ξεκινήσει πρώτα από τα βασικά: το εξώφυλλο, την περιγραφή, την επιμέλεια, τη σελιδοποίηση και τα σχόλια των αναγνωστών.

 

Το εξώφυλλο

Ίσως είναι άδικο για το περιεχόμενο ενός βιβλίου να κρίνεται πρώτα από το εξώφυλλό του, αλλά, είτε το θέλουμε είτε όχι, αυτό είναι ιδιαίτερα συνηθισμένο σήμερα. Ο αναγνώστης μπαίνει σε ένα ηλεκτρονικό (ή μη) βιβλιοπωλείο και βλέπει μέσα σε λίγα λεπτά εκατοντάδες εξώφυλλα, χωρίς να διαβάζει καν όλους τους τίτλους ή τα ονόματα των συγγραφέων. Σε σχετικές έρευνες, έχει υπολογιστεί ότι ένα βιβλίο έχει στη διάθεσή του μόλις 3 δευτερόλεπτα για να τραβήξει την προσοχή των αναγνωστών. Αυτός είναι ο μέσος χρόνος, μέσα στον οποίο το μάτι του αναγνώστη επεξεργάζεται κάθε βιβλίο.

Το εξώφυλλο, λοιπόν, είναι αυτό που θα κρίνει, σε πρώτη φάση, εάν ο αναγνώστης ενδιαφερθεί για να ψάξει περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο σας. Ένας μέσος αναγνώστης ενδιαφέρεται για το 5% περίπου των βιβλίων που βλέπει και απορρίπτει αμέσως το υπόλοιπο 95%. Εάν το εξώφυλλό σας έχει μια επαγγελματική εικόνα και ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα, είναι βέβαιο ότι θα τραβήξει περισσότερους αναγνώστες. Αντίθετα, εάν το εξώφυλλό σας έχει μια κακή ή πρόχειρη εικόνα, αυτό θα δημιουργήσει την αίσθηση ότι και το περιεχόμενο του βιβλίου σας είναι ανάλογα κακό. Μην αφήσετε με τίποτα να συμβεί κάτι τέτοιο.

 

Η περιγραφή

Εάν το εξώφυλλο τραβήξει την προσοχή του αναγνώστη, εκείνος, αμέσως μετά, θα διαβάσει την περιγραφή του βιβλίου σας. Εξυπακούεται ότι η περιγραφή θα πρέπει να επιβεβαιώσει στον αναγνώστη ότι το βιβλίο είναι πραγματικά ενδιαφέρον. Θα πρέπει λοιπόν, μέσω ενός πολύ σύντομου κειμένου, να του διεγείρετε την επιθυμία και να του δημιουργήσετε την ανάγκη να διαβάσει ολόκληρο το βιβλίο σας. Αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο, γι’ αυτό χρειάζεται να αφιερώσετε αρκετό χρόνο και σκέψη πριν καταλήξετε στη διατύπωση της περιγραφής. Εάν παρουσιάσετε μια απογοητευτική και βαρετή περιγραφή, ο αναγνώστης θα εγκαταλείψει άμεσα το βιβλίο σας, σε αυτό το σημείο.

 

Η επιμέλεια και η σελιδοποίηση

Εάν ο αναγνώστης βρει ενδιαφέρουσα την περιγραφή, θα προσπαθήσει στη συνέχεια να «ανοίξει» το βιβλίο (μέσω της προεπισκόπησης) για να διαβάσει ένα ενδεικτικό απόσπασμα. Με αυτό τον τρόπο θα αποκτήσει άποψη και από το καθαυτό περιεχόμενο του βιβλίου. Σε αυτό το σημείο, η σελιδοποίηση και η επιμέλεια του κειμένου παίζουν σπουδαίο ρόλο. Η σελιδοποίηση εξασφαλίζει ότι το κείμενο είναι κατάλληλα μορφοποιημένο (με σωστή χρήση γραμματοσειρών, στοίχισης, κεφαλίδων, αρχιγραμμάτων κλπ.) και, από αισθητικής πλευράς, προδιαθέτει ευχάριστα τον αναγνώστη. Η επιμέλεια εξασφαλίζει ότι το κείμενο δεν έχει γραμματικά και συντακτικά λάθη και ο λόγος έχει μια νοηματική συνέχεια. Η καλή εικόνα στο εσωτερικό ενός βιβλίου, ως αποτέλεσμα της σωστής σελιδοποίησης και επιμέλειας, θα ενισχύσει την επιθυμία του αναγνώστη για να το διαβάσει. Αντίθετα, ένα αμορφοποίητο βιβλίο, γεμάτο με λάθη, θα καταδείξει ότι δεν το έχει σεβαστεί ούτε ο ίδιος ο συγγραφέας του. Γιατί, λοιπόν, να το σεβαστεί ο αναγνώστης;

 

Τα σχόλια των αναγνωστών

Ο αναγνώστης, σε αυτό το σημείο, έχει σχηματίσει μια πρώτη, προσωπική άποψη για το βιβλίο σας. Ακολούθως, είναι πολύ πιθανό να αναζητήσει κάποια σχόλια άλλων αναγνωστών, οι οποίοι έχουν ήδη διαβάσει το βιβλίο. Αυτό πολλές φορές κρίνει την τελική του απόφαση: να μπει στη διαδικασία να το διαβάσει και ο ίδιος ή όχι. Εάν στη σελίδα του βιβλίου σας δεν υπάρχει κανένα σχόλιο, ο αναγνώστης θα υποθέσει ότι δεν έχει τραβήξει το ενδιαφέρον του αναγνωστικού κοινού. Έτσι, δύσκολα θα ρισκάρει να θυσιάσει χρόνο ή χρήμα για να διαβάσει ένα βιβλίο που δεν έχει κάποια «διαπιστευτήρια» προηγούμενων αναγνωστών.

Είναι σημαντικό, λοιπόν, να υπάρχουν κάποια ειλικρινή σχόλια στη σελίδα του βιβλίου σας. Μη βασιστείτε όμως σε γνώμες φίλων και συγγενών. Αυτοί έρχονται συχνά σε δύσκολη θέση να εκφράσουν την πραγματική τους άποψη και γράφουν σχόλια του τύπου: «είναι το καλύτερο βιβλίο που έχω διαβάσει στη ζωή μου». Αυτά τα σχόλια συνήθως φέρνουν αντίθετα αποτελέσματα, αφού ο αναγνώστης (δικαίως) νιώθει ότι υποτιμούν τη νοημοσύνη του. Φροντίστε, λοιπόν, να παρακινήσετε κάποιους πραγματικούς αναγνώστες να γράψουν ειλικρινή σχόλια για το βιβλίο σας, χωρίς υπερβολές. Θα μπορούσατε επίσης να συνεργαστείτε με άλλους ανεξάρτητους συγγραφείς και να σχολιάσει ο ένας τα βιβλία του άλλου. Θυμηθείτε ότι ένα ειλικρινές σχόλιο (ακόμα και όταν αναφέρει κάποιες αδυναμίες του βιβλίου) λειτουργεί καλύτερα στη συνείδηση του αναγνώστη, σε σχέση με ένα διθυραμβικό σχόλιο που φαίνεται ότι είναι στημένο.

 

Τί έχετε εξασφαλίσει έως τώρα

Εάν έχετε φτάσει σε αυτή τη φάση, το βιβλίο σας θα πρέπει να έχει ήδη:

(α) ένα επαγγελματικό εξώφυλλο, το οποίο ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα βιβλία του είδους του.

(β) μία περιγραφή, που κεντρίζει το ενδιαφέρον του αναγνώστη.

(γ) ένα κείμενο που, σε όλη την έκταση του βιβλίου, ρέει αβίαστα, χωρίς γραμματικά και συντακτικά λάθη.

(δ) κατάλληλα μορφοποιημένες σελίδες, που εξασφαλίζουν την εύκολη ανάγνωση.

(ε) ορισμένα ειλικρινή σχόλια αναγνωστών, αναρτημένα στη σελίδα του βιβλίου.

Τα 5 παραπάνω στοιχεία δεν είναι ικανά από μόνα τους να οδηγήσουν στην επιτυχία του βιβλίου σας. Εάν όμως δεν τους δώσετε την απαιτούμενη προσοχή, μάλλον θα οδηγήσουν γρήγορα στην αποτυχία του, ανεξάρτητα από τις επόμενες κινήσεις σας. Και έτσι, δεν θα έχετε ποτέ την ευκαιρία να διαπιστώσετε τις πραγματικές δυνατότητες του βιβλίου σας και την εξέλιξη που θα είχε, εάν το είχατε προετοιμάσει καλύτερα εξαρχής.

Μόνο εάν ολοκληρωθούν, λοιπόν, τα 5 βασικά στοιχεία του βιβλίου σας, θα έχει νόημα να προχωρήσετε στην επόμενη φάση.

 

Ποια λάθη πρέπει να αποφύγετε στη συνέχεια

Όλοι οι συγγραφείς που ενδιαφέρονται σοβαρά για την προώθηση του βιβλίου τους, προσέχουν πολύ τα παραπάνω 5 βασικά στοιχεία και συνήθως καταλήγουν σε μια άρτια έκδοση. Στη συνέχεια, όμως, ο καθένας ακολουθεί το δικό του δρόμο. Στο δικό σας δρόμο, λοιπόν, θα πρέπει καταρχήν να αποφύγετε δύο σοβαρά λάθη:

(α) Την υπερβολική εσωστρέφεια: Οι εσωστρεφείς συγγραφείς δημοσιεύουν το βιβλίο τους με μια κρυφή υπερηφάνεια και είναι σίγουροι ότι, αργά ή γρήγορα, κάποιος αναγνώστης θα βρεθεί να το ανακαλύψει από μόνος του, να το εκτιμήσει και να το αναδείξει στο ευρύ κοινό. Ουσιαστικά δεν κάνουν καμία σοβαρή προσπάθεια για να το προωθήσουν οι ίδιοι και απλά περιμένουν την επιτυχία να τους χτυπήσει την πόρτα… και συνήθως περιμένουν για πάντα.

(β) Την υπερβολική εξωστρέφεια: Αμέσως μετά τη δημοσίευση του βιβλίου τους, οι εξωστρεφείς συγγραφείς χρησιμοποιούν τις κλασικές τεχνικές πώλησης, προσπαθώντας επίμονα να πείσουν τους αναγνώστες να διαβάσουν το βιβλίο τους. Χωρίς ουσιαστικό πλάνο, μιλάνε διαρκώς για το βιβλίο, το παρουσιάζουν και το προβάλλουν σε κάθε ευκαιρία, γίνονται πιεστικοί, ζητάνε υποστήριξη και χάρες από γνωστούς και αγνώστους και στο τέλος το μόνο που καταφέρνουν είναι να γίνονται ενοχλητικοί.

Είναι, λοιπόν, σαφές ότι θα πρέπει να κάνετε εσείς οι ίδιοι ορισμένες κινήσεις για την προώθηση του βιβλίου σας και να μην περιμένετε απλά τους αναγνώστες να σας ανακαλύψουν. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι πρέπει να μετατραπείτε σε κάποιο κοινό πωλητή που παρουσιάζει επιθετικά το βιβλίο του.

 

Ποιες πρακτικές ΔΕΝ είναι αποτελεσματικές σε αυτή τη φάση

Παραδοσιακά, οι περισσότεροι συγγραφείς δίνουν από την αρχή μεγάλη έμφαση, ειδικά σε δύο πρακτικές, οι οποίες όμως δεν έχουν, συνήθως, τα αναμενόμενα αποτελέσματα:

(α) Μαζική αποστολή δελτίων τύπου: Τα δελτία τύπου είναι, σε γενικές γραμμές, βαρετά και απρόσωπα. Με τόσα νέα βιβλία που κυκλοφορούν καθημερινά, η «είδηση» της έκδοσης ενός ακόμα βιβλίου (και μάλιστα άγνωστου συγγραφέα) δεν προκαλεί κανένα ενδιαφέρον. Ένα δελτίο τύπου έχει νόημα μόνο εάν προσφέρει κάτι διαφορετικό από τα συνηθισμένα, δημιουργώντας στο δυνητικό αναγνώστη κάποια συναισθηματική αντίδραση. Για παράδειγμα: «Η Μ.Κ, συγγραφέας του βιβλίου "Υ", προσέφερε μια σειρά από δωρεάν σεμινάρια δημιουργικής γραφής στο τοπικό σχολείο. Στο blog της έχουν δημοσιευθεί όλα τα έργα των παιδιών». Και αυτή η κίνηση, όμως, δεν θα έχει ιδιαίτερο αποτέλεσμα, εάν γίνει πολύ νωρίς.

(β) Παράλληλη δημοσίευση σε πολλά βιβλιοπωλεία: Η παρουσία του βιβλίου σας σε πολλά βιβλιοπωλεία θα πρέπει να είναι το τελευταίο που θα σας απασχολήσει. Στην αρχή, αυτό που έχει σημασία είναι να κατευθύνετε τους δυνητικούς αναγνώστες στη σελίδα του βιβλίου σας. Και γι' αυτό, αρκεί η παρουσία του βιβλίου σε ένα ή δύο βιβλιοπωλεία. Αναζητήστε περισσότερα βιβλιοπωλεία μόνο εάν το βιβλίο σας γίνει γνωστό και οι αναγνώστες αρχίσουν το ψάχνουν από μόνοι τους.

Οι παραπάνω πρακτικές δεν είναι κακές, ωστόσο θα έχουν αξία μόνο εάν γίνουν στον κατάλληλο χρόνο (όταν ωριμάσουν οι συνθήκες) και εάν παράλληλα συνδυαστούν με κάποια διαφήμιση (βλ. παρακάτω). Το σημαντικό σε αυτή τη φάση είναι να ξεχάσετε τα πολλά βιβλιοπωλεία και τα άψυχα δελτία τύπου και να ξεκινήστε να δικτυώνεστε!

 

Κοινωνική δικτύωση

Στη σημερινή εποχή, η επιτυχία οποιουδήποτε εγχειρήματος δεν εξαρτάται τόσο από την ποιότητά του (η οποία θεωρείται πλέον απαραίτητη και δεδομένη), όσο από τις ιστορίες που κρύβονται πίσω από αυτό. Αυτό σημαίνει ότι οι περισσότεροι αναγνώστες δεν θα επιλέξουν το βιβλίο σας μόνο επειδή έχουν πειστεί για την αξία του, αλλά κυρίως επειδή τους αρέσει αυτό που κρύβεται από πίσω: ο συγγραφέας του, δηλαδή εσείς προσωπικά. Δεν έχει τόση σημασία, λοιπόν, να παρουσιάζετε το ίδιο το βιβλίο σας, όσο να συστήσετε στους αναγνώστες τον ίδιο σας τον εαυτό!

Για να το πετύχετε αυτό, χρησιμοποιήστε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που σας ταιριάζουν περισσότερο (blogs, facebook, twitter, instagram κλπ.). Επιλέξτε μόνο όσα μέσα μπορείτε να ενημερώνετε τακτικά και δώστε στους προσωπικούς σας λογαριασμούς μια προσεγμένη, φιλική, προσιτή και ειλικρινή μορφή. Χρησιμοποιήστε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όχι για να πουλήσετε το βιβλίο σας ή να ζητήσετε οποιαδήποτε άλλη εξυπηρέτηση, αλλά για να προσφέρετε και να μοιραστείτε γνώσεις, εμπειρίες και συναισθήματα. Χτίστε σχέσεις με τους δυνητικούς αναγνώστες σας και κάντε τους να σας γνωρίσουν, να σας συμπαθήσουν και να σας εμπιστευθούν. Επικοινωνήστε μαζί τους γνήσια και ειλικρινά και μην τους αντιμετωπίζετε σαν πελάτες.

Επίσης, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ενσωματώσετε στους λογαριασμούς σας ένα σύντομο βιογραφικό και τουλάχιστον μία φωτογραφία σας, έτσι ώστε να δημιουργηθεί το πρώτο δέσιμο με τους αναγνώστες. Αποφύγετε τα πολλά τυπικά στοιχεία (πχ. σπουδές, επαγγελματική καριέρα) και επικεντρωθείτε σε προσωπικές πληροφορίες ή ιστορίες, που θα μιλήσουν περισσότερο στο συναίσθημα των αναγνωστών.

Μέσα από τους λογαριασμούς σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, να προσφέρετε πραγματική αξία στους ανθρώπους που σας ακολουθούν: παρέχετε συχνά ενδιαφέρουσες πληροφορίες ή οποιοδήποτε υλικό θα μπορούσε να τους φανεί χρήσιμο, δημιουργήστε τους θετικά συναισθήματα, δώστε λύσεις σε προβλήματα που αντιμετωπίζουν, παρακινήστε τους να συμμετέχουν σε δράσεις ή σκοπούς που πιθανόν να τους ενδιαφέρουν. Με λίγα λόγια, να τους δώσετε πραγματικούς λόγους για να σας ακολουθούν. Και όλα αυτά, χωρίς να σχετίζονται απαραίτητα με το βιβλίο σας. Από τις συνολικές αναρτήσεις σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τουλάχιστον το 90% θα πρέπει να δίνει πραγματική αξία στους αναγνώστες και λιγότερο από το 10% να αφορά άμεσα το βιβλίο σας.

Όσον αφορά τις αναρτήσεις σας σχετικά με τη συγγραφική σας δραστηριότητα, θα μπορούσατε περιστασιακά να αναφέρετε επιλεγμένα αποσπάσματα του βιβλίου σας, να δώσετε μια μικρή περιγραφή του, να αναδημοσιεύσετε μία κριτική του, να κάνετε μία προσφορά, να αναρτήσετε μία συνέντευξη που έχετε παραχωρήσει, να δημιουργήσετε ένα κουίζ ή οτιδήποτε άλλο σκεφτείτε. Σε κάθε περίπτωση, επιδιώξτε τη συζήτηση με τους αναγνώστες και αποφύγετε τη στείρα αναφορά στο βιβλίο σας με τη μορφή ενοχλητικής διαφήμισης (spam).

Εάν έχετε χτίσει σχέσεις εμπιστοσύνης με τους ανθρώπους που έρχεστε σε επαφή, να είστε σίγουροι ότι θα ενδιαφερθούν πηγαία και για το βιβλίο σας, χωρίς να χρειαστεί να γίνετε ενοχλητικοί για να τους πείσετε να το διαβάσουν.

 

Διαφήμιση

Με τη βοήθεια της κοινωνικής δικτύωσης, θα καταφέρετε κάτι πολύ σημαντικό: να διαβαστεί το βιβλίο σας από την πρώτη κρίσιμη μάζα αναγνωστών. Σε αυτό το σημείο θα φανεί εάν το βιβλίο σας έχει προοπτικές να απογειωθεί ή όχι.

Η επιτυχία του βιβλίου θα εξαρτηθεί καθαρά από το περιεχόμενό του και από την πραγματική αξία που θα δώσει στους αναγνώστες (συναισθηματική ή χρηστική). Αντίθετα, η τιμή του θα παίξει πολύ μικρό ρόλο. Εάν κάποιος αναγνώστης ενδιαφερθεί πραγματικά για να διαβάσει το βιβλίο σας, θα το αγοράσει ανεξάρτητα εάν αυτό κοστίζει 3, 5 ή 7€. Από την άλλη πλευρά, κανένας δεν θα αγοράσει το βιβλίο αποκλειστικά λόγω της χαμηλής τιμής του (πχ. 1€). Συνεπώς, δεν έχει νόημα να χαμηλώσετε πολύ την τιμή, καθώς αυτό δεν θα φέρει από μόνο του περισσότερες πωλήσεις. Η τιμή, λοιπόν, δεν είναι τόσο σημαντικός παράγοντας, εκτός εάν είναι υπερβολικά υψηλή, οπότε μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά στην αγορά του βιβλίου (ένα ebook δεν μπορεί να τιμολογείται όπως ένα έντυπο βιβλίο).

Οι αναγνώστες που θα εκτιμήσουν την αξία του βιβλίου, είναι βέβαιο ότι θα το προτείνουν στον κύκλο τους. Έτσι, θα αρχίσει να λειτουργεί η πιο αποτελεσματική μορφή διαφήμισης: η διαφήμιση από στόμα σε στόμα (το περίφημο word of mouth). Εάν διαπιστώσετε ότι το βιβλίο σας έχει φτάσει σε αυτό το επίπεδο και αρχίζει να γίνεται δημοφιλές, τότε αξίζει να δοκιμάσετε να το διαφημίσετε περαιτέρω, για να ενισχύσετε αυτή την τάση.

Η καλύτερη πρακτική που μπορείτε να ακολουθήσετε είναι να ανεβάσετε διαφημιστικά banners του βιβλίου σας σε δημοφιλείς ιστοσελίδες, στις οποίες μπαίνουν αναγνώστες για να ψάξουν βιβλία (πχ. ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία, λογοτεχνικά portals, blogs που δημοσιεύουν κριτικές βιβλίων). Εναλλακτικά, θα μπορούσατε να διαφημίσετε το βιβλίο σας και μέσω κάποιας στοχευμένης διαδικτυακής καμπάνιας (Google/Facebook ads). Συνεχίστε τη διαφήμιση όσο βλέπετε ότι αποδίδει. Μην επιμείνετε όμως σε μία διαφήμιση, εάν δεν έχει το αναμενόμενο αποτέλεσμα για το βιβλίο σας. Προσπαθήστε να το βελτιώσετε εκ νέου και ξαναπροσπαθήστε να το διαφημίσετε με διαφορετικό τρόπο. Και όταν καταλάβετε ότι κλείνει ο κύκλος του, ρίξτε το βάρος στα επόμενα βιβλία σας.

 

Μια τελευταία κουβέντα

Η επιτυχία του βιβλίου σας εξαρτάται κυρίως από το συγγραφικό σας ταλέντο και τις δικές σας κινήσεις για να το υποστηρίξετε. Εάν χρειαστείτε οποιαδήποτε βοήθεια σε αυτή τη συγγραφική σας διαδρομή, το easywriter.gr θα είναι πάντα δίπλα σας για να σας συμβουλεύει και να σας παρέχει υποστηρικτικές υπηρεσίες.